Невидима загроза

Міфи про надзвичайну небезпеку побутових приладів вже давно гуляють мережею. Начебто звичні нам мобільний, мікро-хвильовка та навіть вай-фай роутер здатні призвести до серйозних проблем зі здоров’ям. Чи так це насправді?  Провести експеримент ми запросили спеціаліста.

Знайомтеся, це – Леонід. Він – студент. І як у пересІчного українця – у нього в квартирі – купа електроніки. Хлопець показує свій техно-куточок. Купу дротів та гаджетів він розмістив просто поруч із ліжком. Соцмережі, електронна пошта, месенджери. Значну частину дня Леонід проводить у смартфоны. На прикладі його квартири перевіримо, чи небезпечні звичні побутові прилади. Запрошуємо експерта з обласного лабораторного центру. Фахівець озброєний ве-метром. Цей прилад вимірює рівень електромагнітного випромінювання. Перевірку помешкання починаємо з величезної плазми. Далі на черзі скупчення техніки поруч із ліжком. Із усього різноманіття електроніки найнебезпечнішою виявилася звичайна розетка. А от на кухні є те, що становить найбільшу загрозу в усьому помешканні – мікрохвильовка. А це вже реальна загроза. Лікарі, що вивчають вплив електромагнітного випромінювання на людину наголошують: пристрої й справді можуть призвести до проблем зі здоров’ям. Та, заспокоюють, сили випромінювання від побутової техніки зазвичай – недостатньо. Якщо, звісно, не зловживати гаджетами. Вчені довели: використовувати мобільний телефон безпечно не більш як 12 годин на добу. Отже, поради від експертів такі:

1. Зберігати відстань у півметра від будь-яких електроприладів. Не спати із мобільним телефоном.

2. Не зловживати використанням гаджетів.

3. Носити мобільний телефон у сумці, а не в кишені. Користуватися Bluetooth-гарнітурою.

4. Триматися подалі від високовольтних мереж та телевеж.

Фахівці додають: побутові прилади – це лише крапля в морі електромагнітного навантаження. У Держпродспоживслужбі приголомшують: наразі ситуацію зі стільниковими станціями зв’язку ніхто не контролює. Мовляв, 2 роки тому міністерство охорони здоров’я скасувало обов’язкове отримання операторами санітарних паспортів. А це означає, де і на якій відстані встановлювати свої станції – вони вирішують на свій розсуд. До того ж ситуацію все одно нікому контролювати. Виправити ситуацію мають у міністерстві охорони здоров’я. Поки ж все, що можемо зробити – слідкувати за електромагнітною небезпекою у себе вдома. Якщо маєте бажання перевірити рівень випромінювання у вашій квартирі – фахівці радять звертатись до районних виконкомів, до відділу роботи з населенням. А вже вони – залучатимуть фахівців з обласного лабораторного центру.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com