Грузія і самопроголошена республіка Абхазія знаходяться на грані війни. Такий висновок можна зробити з заяв Сухумі і Тбілісі, а також з дуже жорстких слів на адресу грузинського керівництва. В Абхазії оголошена загальна мобілізація. Абхазькі влади заявляють, що грузинська авіація ранком у вівторок завдала бомбового удару по ряду сіл Гульрипшського району республіки. Тбілісі заперечує обвинувачення в тім, що грузинські спецслужби сприяли чеченським бойовикам при спробі їхнього вторгнення на територію Абхазії.
Міністр оборони Грузії спочатку заявив, що абхазькі села бомбили деякі непізнані, але не грузинські вертольоти, а наприкінці дня сказав, що це цілком могли бути вертольоти абхазьких сепаратистів, і метою бомбардувань була спроба спровокувати конфлікт. Не виключають у Грузії і версію участі в бомбардуваннях російських літаків. Поки, за словами міністра оборони, спеціальна комісія збирає речові докази на місці бомбардування. Вони допоможуть визначити, хто саме бомбив територію, що формально належить Грузії. Міністр оборони заявив, що всі літаки, що порушили грузинський повітряний простір, будуть збиватися. Росія категорично заперечує обвинувачення Грузії – міністр оборони Росії Сергій Іванов висловився більш ніж різко на адресу Тбілісі. Точніше, як констатував Сергій Іванов на екстреній нараді секретаріату ООН, “вертоліт”Мі-8″ зі спостерігачами ООН був збитий чечено-грузинськими бандитами”. Зовнішньополітичне відомство Росії покладає на Тбілісі непряму провину за трагедію, говорячи, що причиною утрати вертольота стала “політика умиротворення і терпимості, проведена грузинською владою у відношенні терористів”.
В Абхазії тим часом оголошена загальна мобілізація, керівництво самопроголошеної республіки направило лист в ООН, у якому обвинувачує Грузію в зриві мирного процесу і початку агресії. Судячи з заяв Москви, Абхазія, як і в попередньому збройному конфлікті з Грузією, може розраховувати щонайменше на дипломатичну допомогу Росії.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com