Сьогодні Медовий Спас

Це свято має декілька назв – зазвичай ми його знаємо як Медовий Спас, тому як саме в цей день пасічники починають основну заготовку меду з сот. А «макові» традиції свята сильні, оскільки сягають корінням углиб історії. В цей день, 14 серпня, православна церква відзначає свято 7 братів-мучеників Маккавеїв, які підняли повстання за свою віру і загиблих за неї. Ще цього дня відзначається свято Хреста Животворящого: цього дня в Константинополі, коли він ще був християнським, з імператорського палацу переносили в храм Софії частини хреста, на якому був розіп’ятий Христос. Потім святиню носили на протязі двох тижнів по місту – щоб очистити від скверни і захистити жителів від хвороб, освячували нею воду. За переказами саме в цей день прийняв хрещення і князь Володимир. З тих пір багато води витекло, і від древніх звичаїв залишилася тільки кілька ритуалів: під час літургії хрест-символ виносять в центр храму для поклоніння, а пізніше з хресним ходом виносять його до води, щоб освятити її. В цей же день починається недовгий – двотижневий – Успенський пост, по суворості що прирівнюється до Великого Посту.

У християнську традицію вплелися і народні звичаї: 14 серпня в церкву відправлялися дівчата з чарівними «Маковейський» букетами. Вони повинні були складатися з 17 видів квітів, серед яких обов’язково мали бути чебрець, чорнобривці, волошки, календула, м’ята, і, звичайно, головки маку. Кожне з цих рослин має значення – наприклад, м’ята захищала від хвороб, а квіти соняшнику повинні були умилостивити сонце, від якого залежить урожай, а значить, і добробут сім’я. Крім того, дівчата святили дикий мак – вважалося, що його насіння може захистити будинок від злих чар. Освячені букетики зберігали за образами до самої весни, щоб насіння маку розсипати в городі – для родючості, а засушені квіти на свято Благовіщення (7 квітня) вплітали у волосся – щоб зберегти красу як можна довше. Ну і оскільки частина трав в букеті була лікувальною, їх використовували взимку, щоб відігнати застуду.

Традиційні страви на Маковея – пісний борщ зі свіжими грибами і макові шулики, пісні коржики. Але, звичайно, можна і не дотримуватися традицій, і просто приготувати що-небудь смачне з маком.

http://feelgood.ua/

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com