40 днів від трагедії із ІЛ-76.

14 червня під Луганськом сепаратисти збили літак, на борту якого були 40 українських військових та дев’ятеро членів екіпажу. З них 34 чоловіка мобілізованих у Дніпропетровській області, інші з Донецької, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Харківської та Херсонської. Поховань ще не було, бо експертизи тільки закінчилися. Розслідування трагедії триває, компенсацію рідним загиблих не виплатили. Наші кореспонденти зустрілись із батьками десантників. Поспілкувались також з чиновниками.

Трагедія без висновків. Сьогодні — 40 днів як під Луганськом збили військовий літак ІЛ 76. 49 людей загинуло. Це стало першою великою втратою українців у протистоянні на Сході країни. Костянтин Авдєєв був сташим солдатом. У серпні йому б виповнилось 23 роки. А у вересні він планував весілля із коханою. Востаннє Інна Миколаївна бачила сина 30 травня. А в ніч перед трагедією він зателефонував та сказав, що прийдешніми вихідними не зможе приїхати у звільнення, адже їх везуть на навчання. Наступного дня до неї приїхали військові та віддали сумку з речами. Ось цей кашкет — єдине, що залишилося від сина. Матір, яка навіть не бачила його тіла, досі не вірить, що його не стало.

Експертизи з ідентифікації завершили сьогодні. Особи усіх загиблих — встановлені. Тепер родичі отримають тіла солдатів, а Дніпропетровщину очікує черга поховань.

Саме свідоцтва про смерть не вистачало рідним для отримання компенсацій. Втім, стовідсОтково їх видадуть лише рідним 10-ти дніпропетровців, які були прописані у Дніпропетровську. Сесією міськради вже передбачено по 100 тисяч гривень кожній родині та додаткові гроші на організацію поховань. Щодо інших — жодної конкретики. Рідні, в більшості сімей яких загиблі були годувальниками, тепер самостійно шукають гроші на поховання.

Більш-менш гарантовано родини загиблих отримають гроші із приватного фонду, створеного на Дніпропетровщині. Сюди здавали кошти підприємці різних рівнів. З нього планували виплачувати по 1 мільйону гривень родинам кожного загиблого. І хоча зараз гроші на його рахунках є, родичі не можуть їх отримати, доки центральна влада не перегляне 15-ти-відсОткове оподаткування такої допопомоги. Ну і на Дніпропетровщині просять долучатися підприємців до ініціативи, адже зізнаються — не розраховували, що загиблих буде стільки.

Невирішеним досі залишається і питання про винних у цій трагедії. Від керування генштабом був усунений його командир Олександр Шутов та ще невідома кількість військових. У міноборони досі не повідомляють подробиці.

У п’ятницю відбудеться перше прощання із двома військовими, які загинули в тій страшній трагедії — ховатимуть своїх героїв дніпродзержинці. А потім родичам загиблих треба буде відстоювати свої права, аби добитися законних виплат від кабміну та соцстраху. Поки що представники цих інстанцій з ними не виходили на зв’язок.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com