25.10 Афганістан. Таліби

Духовний лідер руху Талібан мулла Мохаммад Омар підтвердив заборону на вирощування опійного маку в Афганістані. Як повідомляє агентство Afgan Islamik Press, необхідність нагадати про невідповідність цього заняття законам шаріату виникла в зв’язку із тим, що правовірні мусульмани-афганці забули уже видане раніше муллою Омаром аналогічне розпорядження. Усі виявлені посіви маку будуть знищені, а їхні хазяїни відповідним чином покарані, говориться в указі лідера талібів, обнародуваному саме напередодні чергової “посівної кампанії” у жовтні-листопаду. Конкретні міри покарання не визначені, однак раніше в аналогічних випадках винні піддавалися тюремному ув’язненню. До недавнього часу Афганістан вважався найбільшим в світі виробником опіуму-сирцю і нелегально поставляв на світовий ринок близько 3/4 від загального обсягу цього наркотику. Доходи талібів від наркоторгівлі складали, по оцінним даним, біля $30 000 000.
Адміністрація талібів пригрозила стратою викритим у шпигунстві чи підривній діяльності проти Талібана. Як заявив представник міністерства внутрішніх справ талібського уряду Абдул Раззак, “відповідно до декрету мулли Омара, кожного, хто буде викритий у роботі на ворога, чекає страта після суду”. У зв’язку з цим Раззак повідомив, що вже заарештовано близько 100 підозрілих особ. Зараз відповідна служба перевіряє їх на “можливість зв’язку з ворогами в умовах воєнного часу”. Також Раззак підтвердив, що талібські влади роздають зброю цивільному населенню з закликом учинити збройний опір “американським інтервентам”. У Кандагарі помітно посилені міри безпеки. Озброєні гранатометами й автоматами військові наряди патрулюють майже безлюдні й у багатьох місцях зруйновані вулиці міста. У ході операції таліби оглядають автомобілі і допитують пасажирів. Кожного перехожого зупиняють з метою перевірки документів.
За даними американських спецслужб, таліби мають намір здійснити широкомасштабну терористичну операцію на території…Афганістану. Мова йде про те, що таліби мають намір отруїти продовольчі товари, які літаки ВПС США скидають для мирного населення. Після того, як почнуть гинути люди, режим Талібан планує обвинуватити в цьому керівництво й армію США. За словами високопоставленого представника Пентагона, суть задуманого талібами – дискредитація збройних сил США в очах афганського народу. Щоб цього не відбулося, міністерство оборони США прийняло рішення негайно обнародувати інформацію, отриману американською розвідкою і, тим самим, випередити дії талібів. Тільки за минулу добу літаки ВПС США зробили два вильоти “гуманітарної місії” і розкидали в декількох районах Афганістану більш 30 000 пакетів із сухими армійськими пайками.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com