Президент Пакистану генерал Первез Мушарраф зробив перестановки у вищому військовому командуванні країни після того, як почалися авіаудари по Афганістану. Він змістив з посади начальника військової розвідки генерала Махмуда Ахмеда, що відігравав важливу роль у підтримці афганських моджахеддінов у війні проти радянських військ і який був одним з основників руху Талібан. На менш важливі посади переведені два генерали, що підтримали військовий переворот генерала Мушаррафа проти Наваза Шарифа в 1999 році. Обоє генералів вважалися ісламістами старого загартування. Заступником командуючого пакистанських збройних сил призначений генерал Махмуд Юсуф. Президент Пакистану сказав, що ці зміни були заплановані давно і не зв’язані з ударами по Афганістану. Також Мушарраф заявив, що очолюваний їм уряд зможе справитися з будь-якими антиамериканськими протестами, що підуть за ударами по Афганістану. Тим часом у Пешаварі релігійні активісти засудили авіаудари і призвали до проведення антиамериканських демонстрацій.
У понеділок, 8 жовтня, акції протесту вилилися в масові безладдя. Щоб уникнути можливих безладь 9 жовтня влади Пакистану ввели додаткові війська в Пешавар. Крім того, по всій країні навколо медресе (релігійних шкіл) влади планують розмістити до 50 000 поліцейських. Відповідно до інформації, отриманої з різних джерел у Пакистані, влади прийняли рішення про проведення арештів керівників релігійних партій-призвідників демонстрацій, включаючи членів виконкому так називаної Ради захисту Афганістану. Приміщення, у якому розміщалися офіси організації Об’єднаних Націй, атакувала юрба розлютованих ісламістів, що розгромили і підпалили будинок. Це відбулося в неділю на південноьу заході Пакистану в місті Кветта. Під час цієї атаки на представництво ООН ніхто не постраждав, однак зіткнення демонстрантів з поліцією в інших районах Кветти закінчилися більш трагічно: убито одну людину і 26 одержали поранення. По останнім даним у ході нападу розгромлений офіс Верховного комісара ООН по справах біженців і дитяче бюро ЮНІСЕФ. Обоє вони розташовувалися неподалік від місцевого аеропорту. Юрба спочатку закидала будинок каменями, а потім підпалила. На щастя усередину будинку юрба не проникнула: там під час нападу знаходилися троє співробітників місії.
Пакистанські військові підтвердили факт арешту трьох бойових вертольотів талібів і їхніх пілотів, що перелетіли в понеділок на територію Пакистану. Як повідомляє пакистанська газета News з посиланням на неназваних представників військового відомства Пакистану, три вертольоти талібів піднялися в повітря після початку ударів США по цілям у містах Хост і Гардез у прикордонній з Пакистаном афганської провінції Пактія. Пілоти приземлилися в північно-західній провінції Пакистану Куррам у надії укритися від повітряних атак. Цей факт засікли безпілотні літаки-розвідники США і передали цю інформацію пакистанській стороні. Як указує News, це перший випадок прямої участі Пакистану у воєнних операціях США проти режиму руху Талібан, з яким Ісламабад як і раніше підтримує дипломатичні відносини.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com