08.10 Міжнародна реакція на дії США.

Міжнародна реакція на бомбардування об’єктів в Афганістану не змусила себе чекати. Прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер заявив, що Захід буде діяти адекватно і рішуче. Союзники по НАТО виразили повну підтримку діям Вашингтона і Лондона. Канцлер Німеччини Шредер виступив із заявою, у якому підкреслив “безмежну солідарність зі Сполученими Штатами”. Як стало відомо, незадовго до початку ударів президент США Буш попередив Шредера й інших лідерів міжнародної коаліції про операцію, що готується. Президент Франції Жак Ширак заявив, що його країна в найближчі дні теж безпосередньо підключитися до операції в Афганістані. Сміливим рішенням назвав удари по об’єктах бін Ладена і Талібана Ізраїль. “Я думаю, що всі ми зараз молимося за американську армію і її союзників”, – сказав у телеінтерв’ю міністр закордонних справ Ізраїлю Шимон Перес.
Держави регіону поставилися до ударів по об’єктах в Афганістані більш стримано. Відразу з початком операції США закрили своє посольство в Саудівській Аравії до спеціального повідомлення. Президент Туреччини заявив, що підтримує дії США, але сподівається на те, що в ході воєнних дій не постраждає цивільне населення. МЗС Пакистану висловило співчуття по тому, що дипломатична робота з дозволу кризи не принесла позитивних результатів. Ісламабад, сказано в заяві, сподівається на те, що воєнна операція буде продовжуватися не довго. Велика частина населення Пакистану підтримує талібів, і деякі мусульманські лідери уже виступили з осудом ударів по Афганістану. Тверді заяви пролунали від тих, від кого їх більше всього очікували. Ірак назвав бомбардування Афганістану зрадницьким актом агресії. Іран заявив, що дії США і Британії неприйнятні. Колишній король Афганістану Захір Шах визнав “легітимне право” Вашингтона покарати терористів, однак призвав США уникати жертв серед мирного населення.
Державний секретар США Колін Пауелл направляється наступного тижня в Індію і Пакистан для того, щоб заручитися підтримкою цих країн здійснюваної Америкою військової кампанії.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com