Повний текст виступу прем’єр-міністра Великобританії в зв’язку з початком воєнної операції проти талібів.

Як усі ви знаєте з виступу президента Буша, військова акція, метою якої є об’єкти усередині Афганістана, почалася. Я можу підтвердити, що збройні сили З’єднаного Королівства приймають у ній участь. Я хочу із самого початку віддати належне британським військам. Ніщо не може додати більше впевненості британському прем’єр-міністру і британському народу, чим усвідомлення того, що солдати, що виконують зараз свій борг – одні з кращих у світі. На них і на їхні родини, безумовно, лягла тяжка відповідальність моменту. Вони, як і вся британська нація, відчувають глибоку тривогу. Але ми можемо пишатися їхньою мужністю, їхнім почуттям боргу і тією повагою, що до них відчуває увесь світ. Жодна країна не відпустить своїх солдатів на воєнну операцію з легким серцем, знаючи, якому ризику вони будуть піддаватися.
Відразу після нападу на США 11 вересня ми ясно дали зрозуміти, що почнемо діяти, як тільки зрозуміємо, хто повинний нести відповідь за те, що трапилось. Для мене немає ніякого сумніву, як немає ніяких сумнівів і в усіх, хто ознайомився з наявними доказами, включаючи матеріали розвідки, що удари по США здійснені організацією Аль-Каїда, якою керує Усама бін Ладен. Точно так само ясно, що притулок і підтримку вони знайшли в режиму талібів в Афганістані. З тих пір, як було здійснене те огидне звірство, пройшов майже місяць. Більш двох тижнів назад талібам був пред’явлений ультиматум: видайте терористів – чи нарікайте на себе. Немає ніяких сумнівів, що таліби не видадуть терористів. Їм був наданий вибір: чи ви на стороні справедливості і правосуддя, чи – з терором. Вони вибрали терор. В операції, що ми здійснюємо, три однаково важливих складові частини – військова, дипломатична і гуманітарна. Воєнна операція націлена на об’єкти, що належать Аль-Каїдї, і на військову машину талібів. Військовий план складався в такий спосіб: зробити максимально можливе для того, щоб уникнути жертв серед мирного населення. Я не маю права говорити, як довго триватиме ця стадія операції. Однак ми будемо діяти раціонально й обачно. Ми поставили метою знайти тих, хто несе відповідальність за той напад, викорчувати всю бін-ладенівську терористичну мережу і завдати удару по режиму талібів, що підтримує цю мережу.
Що стосується ступеня участі британських військ, можу сказати наступне. У минулу середу американський уряд звернувся до нас із запитом щодо визначеної кількості британських бойових одиниць і об’єктів, необхідних для операції, що зараз почалася. І я дав дозвіл на їхнє використання. У їх число ввійшла база в Дієго Гарсіа, розвідувальна й інша авіація, а також підводні ракетоносці. Субмарини сьогодні вже на завданні. Авіація буде використана в наступні дні. Основну частину військових сил, необхідних для операції, забезпечують, безумовно, Сполучені Штати. Зрозуміло, що вони і керують операцією. Однак це міжнародна акція. Разом із З’єднаним Королівством твердий намір брати участь у ній виразили Франція, Німеччина, Австралія і Канада. З тих пір, як я займаю посаду прем’єр-міністра, я не можу пригадати ситуації на дипломатичному і політичному фронті, коли з такою швидкістю була створена настільки могутня коаліція – причому вона складається не тільки з країн, які прямо притягнуті у військову акцію, але і багатьох інших – по всій земній кулі. За минулі з часу тих звірячих атак 26 днів ця коаліція не ослабнула – навпроти, вона зміцніла. І в чималому ступені – завдяки державній позиції президента Буша. У світі розуміють, що наші дії можуть викликати нові небезпеки. Але куди більш небезпечно взагалі не діяти – тоді перед нами погроза нових нападів, погроза економіці наших країн, погроза стабільності усього світу.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com