У курортному містечку Брайтон на півдні Англії, де проходить конференція правлячої британської Лейбористської партії, у неділю відбулася демонстрація супротивників міжнародної “війни проти тероризму”, оголошеної Вашингтоном і підхопленої офіційним Лондоном. Близько 4 тисяч учасників маршу протесту, у числі яких і ветерани антиглобалістських виступів у Генуї і Лондоні, вийшли на вулиці Брайтона. Організатори акції – Партія зелених і Рух опору глобалізації – закликали до мирного проведення демонстрації. Ця ідея була підхоплена: у голові колони під бой барабанів йшли дві оголені по пояс дівчини.
За даними влади, було здійснено кілька арештів. Узагалі вулиці тихого містечка охороняються в ці дні особливо ретельно: у Британії зараз прийняті строгі міри безпеки. Зокрема, влади закрили повітряний простір у радіусі п’яти миль від Брайтона. Перед початком маршу суперінтендант поліції Суссексу Джон Дрансилд попередив, що його підлеглі готові до рішучих дій у випадку виникнення погрози суспільному порядку – і навіть, якщо знадобиться, уперше застосувати перцевий газ, що використовується звичайно як особистий засіб самооборони. Однак Джонатан Ніл, один з організаторів акції протесту за назвою “Мир, а не війна”, звернувшись до своїх прихильників, заявив: “Ми не на війні”. Не можна допустити “масового знищення” безневинних жителів Афганістану, сказав він.
“Я жив в Афганістані два роки, і я знаю, що народ цієї країни настрадався вже досить, – заявив Ніл. – Сьогодні нам сказали, що в Афганістан направляються 13 вантажівок із продовольством, щоб нагодувати 5 мільйонів чоловік, що знаходяться на грані голоду. Я народився в Нью-Йорку, але я не хочу, щоб те, що відбулося в цьому місті, повторилося в Афганістані в 30-кратному масштабі”. Ніл, що одержав, за його словами, “порцію поліцейського газу” у Генуї, заявив, що тоді був час цивільної непокори. “Тоді, але не зараз, – підкреслив він. – Сьогодні ми повинні показати: ми не хочемо, щоб усі ці жахи відбулися в Афганістані”.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com