Керівник бригади реставраторів, що працювали над відновленням Пизанської вежі, заявив, що цей пам’ятник архітектури знову відкриється для публіки 15 грудня. Роботи з порятунку вежі, кут нахилу якої за останні роки помітно зріс, продовжувалися 10 років. У 1990 році влади визнали її занадто нестабільною для того, щоб пускати на вежу туристів. Тоді ж почалася масштабна операція по порятунку побудованого в XII столітті спорудження.
Головний інженер проекту Джон Бурленд говорить, що коли реставратори зайнялися роботою, вежа була близька до того, щоб цілком обрушитися: “Зовсім недалеко від того. Ми не можемо сказати, коли точно вона б звалила, потрібний був би додатковий поштовх – чи землетрусу чи сильної грози. Але те, що діяти необхідно, було очевидно”. Реставраторам удалося “вживить” у тіло вежі противаги, що не дають їй упасти, крім того, зменшений кут нахилу вежі. Інженери “одягли” пам’ятник у сталевий каркас і трохи перерозподілили ґрунт, що знаходиться під ним. Цього виявилося цілком достатньо – не знадобилося ні свердлити у вежі отвору для зменшення її ваги, ні, як пропонували китайці, будувати напроти історичного спорудження вежу-підпірку. Зараз одна частина верхньої площадки Пизанської вежі нижче іншої на чотири з зайвим метра. Таким же це співвідношення було на початку XIX століття. Інженери, що розробляли методику відновлення вежі, говорять, що тепер, із закінченням робіт, можна бути упевненим: Пизанська вежа простоїть принаймні ще 300 років.
Правда, повної безпеки домогтися так і не удалося. Про усякий випадок вирішено пускати на вежу не більш 30 чоловік одночасно. Кожен з туристів має перебороти 293 сходинки. Ліфтів і інших полегшуючих екскурсійне життя машин на вежі вирішили не встановлювати. Реставрація вежі обійшлася платникам податків приблизно в 25 мільйонів доларів.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com