Шведський еколог Сюзанн Вій-Масак призиває відмовитися від кремації і звичайного поховання трупів. За її словами, ці загальноприйняті способи дорого обходяться навколишньому середовищу. Кремація, для якої потрібно близько 60 літрів палива, супроводжується атмосферними викидами токсичних хімікатів, а зариті в землю тіла розкладаються протягом 60 років, забруднюючи ґрунт і підземні води різними речовинами, зокрема, формальдегідом.
Вій-Масак пропонує замінити традиційну технологію методом, який можна позначити як “заморозити і потовкти”. Припускає він наступну процедуру. Тіло охолоджується в рідкому азоті до температури -196 градусів Цельсія і потім роздрібнюється ультразвуковими хвилями, що руйнують тканини. Усе, що залишиться після цього, збезводнюється вакуумом. У підсумку, як говорить Вій-Масак, виходить “гігієнічний, позбавлений запаху порошок”, який можна використовувати як добриво. Усі його компоненти розкладаються в ґрунті за 6 місяців.
Поки метод був випробуваний тільки на коровах і свинях. Про його перспективи говорити важко, однак принаймні можна припустити, що очевидні заперечення етичного характеру будуть переборені. У всякому разі, шведська Церква схвалила застосування нової технології.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com