Міжнародні новини від 11 каналу. 1 червня.

Європейський союз надав Палестинській автономії фінансову допомогу – близько сімдесяти мільйонів доларів. Глава Палестинської адміністрації Ясір Арафат і Президент Єврокомісії Романо Проді підписали в Брюсселі відповідну угоду. При цьому Проді закликав Арафата активізувати зусилля задля припинення насильства на Близькому Сході. Євросоюз настоює на втіленні в життя мирного плану Мітчела.

Європейський союз надав Палестинській автономії фінансову допомогу – близько сімдесяти мільйонів доларів. Глава Палестинської адміністрації Ясір Арафат і Президент Єврокомісії Романо Проді підписали в Брюсселі відповідну угоду. При цьому Проді закликав Арафата активізувати зусилля задля припинення насильства на Близькому Сході. Євросоюз настоює на втіленні в життя мирного плану Мітчела.

Учора на Західному березі ріки Йордан палестинці обстріляли автомобіль єврейського поселенця. Водій загинув. Від початку тижня це був четвертий теракт із смертельним наслідком. Тим часом ізраїльська армія готується до нової хвилі насильства. Сьогодні на Храмовій горі в Єрусалимі хоронять провідного палестинського політика Фейсала Хусейні, який несподівано помер під час візиту до Кувейту. Багато палестинців вважали Хусейні символом боротьби проти ізраїльтян.

У буферній зоні на кордоні Сербії з Косово сапери югославської армії шукають і знешкоджують залишені албанськими бойовиками міни. Югославські війська повністю зайняли зону, у яку вони не мали доступу два роки. Тим часом парламент Сербії ухвалив резолюцію про недопустимість надання Косово широкої автономії. Раніше адміністрація ООН у Пріштіні запропонувала сформувати парламент і уряд краю. Сербські законодавці вважають, що це зашкодить інтересам Сербії і Югославії.

На Філіпінах ісламське угруповання “Абу Сайяф”, яке захопило двадцять заручників, спілкується з навколишнім світом через радіостанцію на острові Басилан. Лідери бойовиків зателефонували туди після першої сутички з урядовими військами, під час якої загинуло двоє солдатів і чотирнадцять отримали поранення. Серед заручників – троє американських туристів, решта – філіпінці. Екстремісти стверджували, що внаслідок атаки дістали поранення двоє полонених. Бойовики знову погрожували убити всіх заручників, якщо армія не піде геть. Одна з викрадених філіпінок просила уряд припинити операцію і розпочати переговори, бо життя заручників у великій небезпеці. Проте власті не звертають уваги на погрози “Абу Сайяф”. Вони твердо вирішили не йти на поступки викрадачам. Військові кажуть, що оточать повстанців і визволять полонених.

Процедура імпічменту президента Індонезії Абдурахмана Вахіда почнеться першого серпня. Цю дату призначив Народний консультативний конгрес – найвищий орган державної влади в крайні. Розпочати процедуру імпічменту членів конгресу закликав парламент у Джакарті.

В Алжирі продовжуються масові виступи протесту одної з місцевих народностей – берберів. Після вбивства підлітка в поліцейській дільниці, яке сталося в квітні, бербери вимагають припинити сваволю поліції. В столиці країни вони влаштували вуличні безпорядки. Від початку конфлікту загинуло, щонайменше, п’ятдесят осіб і близько тисячі трьохсот отримали поранення.

Генеральний прокурор США Джон Ешкрофт заявив, що буде протистояти спробам відстрочити страту Тімоті Маквея, призначену на одинадцяте червня. Раніше Маквей визнав себе винним у вибуху в Оклахома-сіті, в результаті якого загинуло сто шісдесят вісім осіб і заявив, що він готовий до смерті. Тепер він передумав, оскільки захист не отримав від ФБР кількох тисяч документів. За словами Ешкрофта, жоден з паперів не ставить під сумнів вину Маквея.

У парламенті Німеччини відбулися дебати щодо проблем генної інженерії. Їх головною темою було питання про допустимість генної діагностики штучно заплідненої яйцеклітини перед її пересадкою в утробу матері. Думки депутатів розділилися, причому незалежно від партійної приналежності. Частина соціал-демократів вважає, що ембріон, який зародився в пробірці – це майбутня дитина і вона не може бути об’єктом дослідів. Однак канцлер ФРН Герхард Шрьодер, теж соціал-демократ, думає інакше. Він сказав: “Що нам робити з зайвими яйцеклітинами, заплідненими в пробірці? Хіба не можна замість того, щоб їх викидати, проводити на них обмежені досліди?” Позицію канцлера підтримали ліберали і екс-комуністи. Проти виступили деякі представники партії “зелених”, які разом з соціал-демократами входять до урядової коаліції, а також опозиційні християнські демократи. Лідер фракції ХДС/ХСС Фрідріх Мерц вважає, що генна діагностика може відкрити шлях до селекції людини.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com