Міжнародні новини від 11 каналу. 26 березня.

У двох федеральних землях на півдні Німеччини пройшли вибори до законодавчих зборів. Усупереч прогнозам, партія “зелених” в обох випадках виступила невдало.

На муніципальних виборах в Австрії, які пройшли цими вихідними, зазнала невдачі крайньо права партія Свободи.

Сьогодні з Франції до ФРН повертається ешелон з німецькими ядерними відходами. Вони були перероблені на французькому заводі, і тепер їх зберігатимуть у сховищі в землі Нижня Саксонія.

Македонські війська відтіснили албанських бойовиків від міста Тетово. Уряд заявляє, що незабаром сепаратисти будуть вибиті з території Македонії.

У Лос-Анжелесі пройшла церемонія вручення премій американської Академії кіномистецтва. Найкращим фільмом 2000 року визнано історичний епос “Гладіатор”, який отримав відразу 5 «Оскарів».

Фермери Нідерландів вимагають провести щеплення худоби від ящура, щоб уникнути їх масового забою. За це ж виступила і організація захисту тварин.

Європа продовжує потерпати від масштабних повеней, викликаних затяжними зливами. На півночі і заході Франції рівень води на затоплених територіях не опускається.

У двох федеральних землях на півдні Німеччини пройшли вибори до законодавчих зборів. Усупереч прогнозам, партія “зелених” в обох випадках виступила невдало. Найбільше голосів набрали Соціал-демократична партія та Християнсько-демократичний союз. Правлячі соціал-демократи посилили свої позиції в ландтазі землі Райнланд-Пфальц, де вони знову здобули більшість депутатських мандатів. Опозиційний ХДС отримав перевагу в парламенті землі Баден-Вюртемберґ. Соціал-демократична партія набрала в цій землі на 8 відсотків голосів більше, ніж на попередніх виборах. Крайня права Республіканська партія втратила всі місця у парламенті федеральної землі. Вибори до місцевих законодавчих зборів вважаються тестом настроїв німецького населення напередодні загальних виборів, які мають відбутися наступного року.

На муніципальних виборах в Австрії, які пройшли цими вихідними, зазнала невдачі крайньо права партія Свободи. У Відні вона втратила майже вісім відсотків голосів порівняно з попередніми виборами. Лідер партії Йорг Гайдер провадив передвиборчу кампанію, декларуючи расистські та антисемістські погляди. В австрійській столиці перемогли соціал-демокарти.

Сьогодні з Франції до ФРН повертається ешелон з німецькими ядерними відходами. Вони були перероблені на французькому заводі, і тепер їх зберігатимуть у сховищі в землі Нижня Саксонія. Активісти природоохоронних організацій обох країн мають намір пікетувати поїзд з ядерним вантажем на всьому маршруті. На півночі Німеччини члени «Грін піс» збираються перегородити залізницю, якою їхатиме ешелон. У Нижній Саксонії на демонстрацію протесту вийшли тисячі людей. «Зелені» влаштували парад 400 тракторів. 17 тисяч німецьких поліцейських готуються до можливих безпорядків. Востаннє поїзд з радіоактивними відходами прибув до ФРН у 1997 році, і це призвело до сутичок демонстрантів з поліцією.

Македонські війська відтіснили албанських бойовиків від міста Тетово. Уряд заявляє, що незабаром сепаратисти будуть вибиті з території Македонії. На думку міжнародних спостерігачів, так звану Визвольну національну армію підтримує незначна частина місцевого населення, незважаючи на те, що третина громадян Македонії – албанці. Однак лідери албанської Партії демократичного процвітання погрожують вийти зі складу уряду, якщо власті завдаватимуть шкоди цивільному населенню. У випадку такого демаршу екстремісти можуть отримати значну підтримку місцевих албанців. Тим часом один з лідерів бойовиків – Садрі Ахматі – заявив, що Визвольна національна армія має намір звільнити від македонських військ території, на яких переважає албанське населення та захопити декілька міст країни, в тому числі і столицю – Скопє. За словами Ахматі, зараз у Македонії знаходиться 7 тисяч бойовиків, які готувалися до цієї війни 2 роки. З них 2 тисячі перебувають в районі Тетово.

У Лос-Анжелесі пройшла церемонія вручення премій американської Академії кіномистецтва. Найкращим фільмом 2000 року визнано історичний епос “Гладіатор”, який отримав відразу 5 «Оскарів». Виконавця головної ролі Рассела Кроу визнано найкращим актором року. Королевою Голівуду цього разу стала Джулія Робертс. Вона отримала «Оскар» за головну роль у драмі “Ерін Брокович”. У кількох номінаціях перемогла картина про наркобізнес “Трафік” режисера Стівена Содерберга. Серед лідерів за кількістю нагород також тайванська мелодрама “Тигр, що крадеться, та дракон, якого не видно”.

Фермери Нідерландів вимагають провести щеплення худоби від ящура, щоб уникнути їх масового забою. За це ж виступила і організація захисту тварин. Близько тисячі її прихильників провели в Амстердамі марш мовчання. Власті погодилися з цією вимогою – від сьогоднішнього дня в районах, де були виявлені випадки хвороби, починаються щеплення.
У Великобританії виявлено вже 600 осередків інфекції. На старому аеродромі у північній Англії сьогодні починають закопувати туші вбитих тварин. Їх кількість може сягнути пів-мільйона. Досі забиту худобу переважно спалювали.

Європа продовжує потерпати від масштабних повеней, викликаних затяжними зливами. На півночі і заході Франції рівень води на затоплених територіях не опускається. Багато населених пунктів у провінції Бретань повністю залиті водою. Понад 160 мешканців краю були вимушені залишити свої домівки. Тим часом ситуація в районах підтоплення в Німеччині дещо стабілізувалася. Вода в ріках почала спадати.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com