У водоймах Дніпропетровська та області зникає хижа риба.

Про це кажуть місцеві іхтіологи. Ще на початку двотисячних її кількість становила 9-ть відсотків від загалу, тепер – удвічі менше. Це фахівці пов’язують з відсутністю культури риболовлі, засиллям браконьєрства та поганою роботою органів контролю. Якщо так буде і надалі – виловити сома чи щуку стане небувалою рідкістю.

У водоймах нашої області водиться 12 видів хижих риб. Найбільш відомі – сом, судак, жерех, щука, – каже іхтіолог Роман Новіцький. Але піймати їх зараз не так вже і легко. Риби стало менше. Лише протягом останнього місяця фахівці досліджували два вИпадки вбивства риби електрошоком. Такий вилов – заборонений, адже помирають не лише дорослі екземпляри, але й молоде поголів’я. Шкодять і сітки вміло розставлені браконьєрами. Крім того, іхтіологи закликають і звичайних людей бути уважними до тих, хто клює на приманку.

Зараз в Україні майже 5 мільйонів рибалок. Серед них є такі, для котрих вилов риби – спорт. Вони кажуть – зараз на вудочку попадається все більше представників так званих малоцінних порід. Зокрема, верховодка, краснопірка, окунь. Піймати дорослих щуку чи судака стає дедалі важче. Хижаків фахівці називають санітарами водойм. Вони знищують, в першу чергу, хвору рибу.

Браконьєрів, – кажуть іхтіологи, – карають дуже рідко. Адже факт незаконного вилову, зокрема, сітками, довести важко. Втім, сподіваються, що органи контролю врешті-решт налагодять свою роботу.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com